De curatieve gezondheidszorg in Nederland heeft nauwelijks aandacht voor de factor werk bij het ontstaan of behandelen van ziektes.

Klinische arbeidsgeneeskundigen willen daarin verandering brengen. Met dat doel is in 2007 de Nederlandse Vereniging voor Klinische Arbeidsgeneeskunde opgericht; zie ook www.nvka.nl

Klinisch arbeidsgeneeskundigen kunnen bedrijfsartsen zijn met klinische vaardigheden of specialisten met bedrijfsgeneeskundige kennis. Zij hebben een aanvullende cursus gedaan. Er zijn er ongeveer honderd aangesloten bij de NVKA, en ze werken vanuit kenniscentra die in veel gevallen zijn verbonden aan een academisch ziekenhuis. De arbeidsgeneeskundigen richten zich ieder op een expertisegebied zoals dermatologie, houding- en bewegingsapparaat, gehoorschade of longaandoeningen (zie kader op blz. 1530). Een apart specialisme is het nog niet, al is het voor de verre toekomst wel de ambitie.

Vanuit zijn gecombineerde ervaring als bedrijfsarts en arts manuele geneeskunde werd Gerard Kippersluis in 2009 gevraagd klinisch arbeidsgeneeskundige te worden bij Emcare. Dit is een polikliniek voor arbeidsgerelateerde aandoeningen van het bewegingsapparaat opgericht in samenwerkingsverband met het Erasmus MC Rotterdam. Inmiddels is per 2013 Emcare overgenomen door Ergatis (www.ergatis.nl).

Naast de werkzaamheden voor Ergatis is Gerard Kippersluis ook als arts een aantal jaren werkzaam geweest voor OCA (www.oca.nl), waar multidisciplinaire behandeltrajecten worden aangeboden voor mensen met chronische klachten (o.a. fibromyalgie).
Meargea
 
Meargea
Postbus 281, 4190 CG Geldermalsen

praktijkadressen:
Locatie Tiel: Lingehage
Rotterdam: HealthCity Kralingen

tel 06 - 22 19 99 82
email info@meargea.nl
home   |   contact   |   sitemap   |   Webdesign: DG Graphic Design © 2007-2020